Houtrotreparaties

Reparatie van schade door houtrot

In ons klimaat heeft houtwerk het zwaar te verduren. Gelukkig kunnen wij dit met een duurzaam resultaat herstellen. Want met de juiste middelen zijn de gevolgen van houtrot uitstekend te verhelpen en is kostbare vervanging in de meeste gevallen onnodig. Hoewel, als het hout in ernstige mate is aangetast dan zal men op den duur toch aan complete vervanging moeten denken.

Ontstaan van houtrot

Houtrot wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel tast het hout aan onder invloed van temperatuur, zuurstof en vocht. De tijd zorgt vervolgens voor de vernietigende werking. Vocht hoopt zich vaak op in hoeken van kozijnen. Raam- of deurstijlen vervoeren het regen- of condenswater door minuscuul kleine kanaaltjes (de poriën) in het hout naar deze hoeken. Zijn de hoeken niet goed afgesloten dan ontstaat daar houtrot. Rot en aangetast hout is zacht,  bezit geen sterkte meer en is vaak te herkennen aan de roestbruine kleur.

De reparatie

Eerst wordt het houtwerk grondig geinspecteerd waarna we beginnen met het verwijderen van aangetast en rot hout daarvoor gebruiken we een houtfrees.We frezen al het rotte hout weg zodat er alleen nog gezond hout overblijft. Dit gezonde hout word geimpregneerd met een twee-componenten hars en na droging word het geheel opgevuld met een blijvend elastisch twee-componenten-reparatiemiddel, wat precies is te modelleren in de vorm van het kozijn (zie foto’s).

reparatie1
Houtrot in onderdorpel

reparatie2
Onderdorpel gerepareerd

reparatie3
Eindresultaat onderdorpel